Black Friday

Black Friday deals: waar moet u op letten bij online aankopen?

Wesley Jeunen profielfoto

door Mr. Wesley Jeunen

Dit bericht delen:

Sinds een aantal jaren worden Black Friday kortingen ook in ons land steeds populairder.

Black Friday is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. De dag na Thanksgiving start daar de geschenkperiode voor Kerstmis en zag het in de winkels “zwart” van het volk.

Bij ons worden vooral via internet in nationale en internationale webwinkels allerhande kortingen aangeboden ter gelegenheid van deze Black Friday. Online shoppen wordt sowieso en ook buiten de Black Friday-periode steeds populairder.

Ons kantoor adviseert zowel handelaars als consumenten die vragen hebben over de wettelijke voorschriften die gepaard gaan met online bestellingen en leveringen. In dit artikel alvast een beknopt overzicht. Als u meer vragen hebt, kan u ons uiteraard steeds contacteren

Bestellen en betalen


De bestelprocedure op de meeste websites verloopt gelijkaardig. U verzamelt wat u wil kopen in het winkelmandje en klikt op bestellen en betalen.

Belangrijk is uiteraard dat u in deze fase goed controleert of de bestelling in overeenstemming is met wat u daadwerkelijk wilde bestellen. Kloppen de hoeveelheden en de prijs, voldoet het product aan de eigenschappen? Deze controle moet plaatsvinden voor de bestelling bevestigd wordt. Eens de aankoopprocedure afgerond en betaald, is de bestelling geplaatst.

Eens de bestelling geplaatst, ontvangt u meestal vrij snel via mail of via het account op de website een schriftelijke bestellingsbevestiging.

Wettelijk dient deze bevestiging ten laatste bij levering aan u bezorgd te worden. Deze bevestiging moet een aantal verplichte gegevens bevatten zoals de naam van de onderneming, de volledige prijs met leveringskosten, informatie over de wettelijke garantie en de eventuele bijkomende commerciële garantie, vermelding van het herroepingsrecht en de wijze waarop deze dient te gebeuren, etc. Wenst u dat wij uw bestellingsbevestiging controleren, contacteer ons dan.

Via de meeste websites is het voordeliger de aankoop voor de levering te betalen via online bankieren of kredietkaart. Veilige betalingen verricht u via websites die starten met https, waarbij de toegevoegde -s staat voor secure. In sommige internetbrowsers wordt de beveiliging ook expliciet vermeld.

De veiligste betaalmethode is de kredietkaart. Hieraan is immers een wettelijke bescherming verbonden die bij fraude kan toegepast worden. Ook zijn er via de kredietkaartmaatschappij mogelijkheden tot betwisting van de betaling wanneer er een probleem blijkt met een levering.

Ontvangen, controleren en eventueel terugsturen


Als alles goed gaat, ontvangt u na de bestelling binnen korte termijn uw pakket. De standaardtermijn waarbinnen een bestelling geleverd moet worden is dertig dagen. Hiervan kan echter afgeweken worden in de algemene voorwaarden van de verkoper of via een melding bij het plaatsen van de bestelling.

Ontvangen veronderstelt ook een overdracht van het risico. De verkoper is verantwoordelijk voor de levering tot u het in ontvangst neemt. Om die reden wordt u bij ontvangst gevraagd een leveringsbon te ondertekenen. Dit is het moment waarop de verantwoordelijkheid van de verkoper voor de levering eindigt. Gaat uw pakket verloren voor u tekende voor ontvangst, dan ka nu eisen dat een niet pakket wordt toegestuurd of kan u een terugbetaling vorderen.

Belangrijk daarbij is dat u grondig controleert of het pakket dat u ontvangen hebt, ook daadwerkelijk hetgeen is wat u bestelde. Is het pakket beschadigd of niet in overeenstemming, dan kan u de levering meteen weigeren.

Staat de bezorger u niet toe om de inhoud van het pakket te controleren, teken dan de leveringsbon met de vermelding “onder voorbehoud”. Als er dan iets mis is met uw pakket, kan u de leverancier best onmiddellijk schriftelijk op de hoogte brengen van het probleem. In de algemene voorwaarden wordt vaak een termijn voorzien waarbinnen u gebreken moet melden. Controleer dus zo snel mogelijk de bestelling en maak uw problemen onmiddellijk kenbaar aan de verkoper.

Aankopen via internet verdienen extra bescherming van de wetgever. U kan het product immers niet fysiek bekijken en controleren wanneer u een bestelling plaatst. Daarom hebt u bij de meeste online aankopen een “verzakingsrecht”.

Er bestaan uitzondering op dit recht. Zo zal het niet mogelijk zijn om DVD’s, CD”s en software terug te sturen wanneer de verzegeling verbroken is en is er geen verzaking mogelijk voor producten die op maat gemaakt zijn voor de koper. Wij kunnen u uiteraard adviseren over uw mogelijkheden.

Dit verzakingsrecht houdt in dat u binnen een termijn van minimum 14 dagen vanaf de dag van de levering kan terugkomen op uw aankoop. Dit recht moet door de verkoper ook duidelijk op de website en op de bestellingsbevestiging worden vermeld. Is dat niet het geval, dan beschikt u over een bijkomende termijn van 12 maanden om uw aankoop te herroepen.

Verzaken aan de aankoop kan zonder het opgeven van een reden en zonder boete. Er mogen dus geen annuleringskosten opgelegd worden.

Wel kan er een terugstuurkost worden aangerekend. Hieraan is voor de verkoper wel een voorwaarde verbonden. Deze kost moet voor het afsluiten van de koop aan de koper worden meegedeeld.

Het pakket moet binnen de 14 dagen ook effectief teruggestuurd worden aan de verkoper. De verantwoordelijkheid voor het afleveren van het pakket zal bij deze verzending bij de koper liggen, tot het moment waarop de verkoper bevestigd dat hij het pakket terug ontvangen heeft.

De aankoopprijs dient ook binnen de 14 dagen volledig teruggestort zijn op de rekening van de koper.

Garantie


Of u nu online koopt of in een gewone winkel, u hebt recht op een wettelijke garantie. Voor nieuwe producten bedraagt deze twee jaar. Voor tweedehandsproducten kan dit beperkt zijn tot één jaar.

Garantie houdt in dat u bij een defect kan vragen dat het product herstelt of vervangen wordt binnen een termijn die “redelijk is”. Deze redelijkheid is een feitenkwestie die kan verschillen per product en per type defect.

Slaagt de verkoper er niet in om het product te herstellen of vervangen binnen deze termijn, dan kan u een terugbetaling vragen of een prijsreductie.

Bijkomend is het mogelijk dat de verkoper of producent van het product een bijkomende “commerciële” garantie voorziet.

Deze bijkomende garantie is aanvullend en niet altijd gratis. Lees dus goed de voorwaarden die eraan verbonden zijn.

Waarop zeker letten bij de keuze van een webwinkel?


Om te voorkomen dat u bij uw aankoop wordt opgelicht door fraudeurs zijn een aantal snelle controles mogelijk.

Heeft de onderneming een ondernemingsnummer?
Wordt op de website een adres vermeld en kan u dit ook terugvinden, bijvoorbeeld via googlemaps? Is er een vast telefoonnummer vermeld en werkt dit?
Krijgt de website goede recensies van andere gebruikers?
Worden de wettelijke rechten duidelijk vermeld?
Kan u veilig betalen?

Bent u toch opgelicht of bedrogen? Contacteer ons dan zodat wij u snel kunnen adviseren over uw rechten!

Maak eenvoudig een afspraak online

Is onze aanpak iets voor u?