Trajectcontrole

Wat is trajectcontrole? Welke wetgeving is van toepassing op trajectcontrole en waar staan trajectcontroles in Vlaanderen?

Wesley Jeunen profielfoto

door Mr. Wesley Jeunen

Dit bericht delen:

De wetgever zet in haar verkeersbeleid steeds vaker in op trajectcontrole. De voorbije maanden was er heel wat discussie over de rol van private partners in de controle.

Wat is trajectcontrole? Welke wetgeving is van toepassing? En waar kom je trajectcontroles tegen in Vlaanderen? Het antwoord op al uw vragen hieronder.

Wat is trajectcontrole en hoe werkt het systeem?

Een trajectcontrole is een vorm van snelheidsmeting die de gemiddelde snelheid tussen twee punten bepaalt. Anders dan bij een flitspaal is dus niet de snelheid op één punt van belang, maar wel de snelheid die men gemiddeld heeft gereden tussen punt 1 en punt 2.  Het is dus niet meer mogelijk om aan de flitscontrole te remmen om nadien de hogere snelheid te hervatten. De wetgever wilde hiermee vooral vermijden dat op één plaats plots in de remmen wordt gegaan waardoor ongevallen zouden vermeden worden.

Het traject wordt in kaart gebracht met een digitale camera een het begin en aan het einde van een gekozen deel van de openbare weg. Het betreft ANPR-camera’s die de nummerplaat registreren en zo vaststellen op welke tijdstippen een voertuig van camera 1 naar camera 2 is gereden. De tijd tussen beide momenten zou dan de snelheid in kaart moeten brengen.

Let op, niet elke ANPR-camera controleert ook de snelheid. Lees verder voor een overzicht van de trajectcontroles in Vlaanderen.

Het is niet mogelijk om een trajectcontrole te ontwijken door van rijstrook te veranderen. Nog al te vaak krijgen wij deze vraag. De digitale camera kan over alle rijstroken heen controleren en registreert de nummerplaat.

Wat is de wetgeving rond trajectcontrole?

Basisregelgeving blijft de Wegcode.

Artikel 11 geeft een overzicht van de verschillende snelheidsbeperkingen. Deze kunnen conform de bevoegdheidsverdeling verschillen van Gewest tot Gewest. Voor een volledig overzicht (Voor een volledig overzicht, klik hier. )

Hoe die snelheid kan en mag gecontroleerd worden, is vastgelegd in een Koninklijk Besluit.

De trajectcontrole werd ingeschreven in het Koninklijk Besluit van 12 oktober 2010 betreffende de goedkeuring, de ijking en de installatie van de meettoestellen gebruikt om toezicht te houden op de naleving van de wet betreffende de politie over het wegverkeer en haar uitvoeringsbesluiten. De meting van het traject is vanaf dat moment dus een geldige basis voor het opleggen van een snelheidsboete. Hoe wordt een boete bepaald? Bereken je boete.

Moet een trajectcontrole worden aangegeven?

Een trajectcontrole moet niet verplicht worden aangekondigd met een verkeersbord.

Wel dient een camera die filmt op het openbaar domein voorzien te zijn van een bord conform de privacywetgeving.Bord bewakingscamera

In het verleden werd er wel gekozen voor een aanduiding van trajectcontroles, zonder dat de verplichting bestond. Maar deze keuze werd recent teruggedraaid. (Lees het artikel hier. )

Het is nu dus zaak om via je waze livemap of andere routeplanner op de hoogte te blijven van de locaties.

Waar kom je trajectcontroles tegen in Vlaanderen?

Een overzicht van potentiële controles op Vlaamse snelwegen*:

Trajectcontrole e40:
Sterrebeek-Zaventem naar Leuven, snelheid 120km/u
Erpe-Mere naar Gent, snelheid 120 km/u
Wetteren naar Aalst, snelheid 120km/u

Trajectcontrole e17:
Gentbrugge naar Kortrijk, snelheid 90km/u
Gentbrugge naar Antwerpen, snelheid 90km/u

Trajectcontrole e19:
Antwerpen-Brussel, ter hoogte van Lode Craeybeckxtunnel

Trajectcontrole e314:
Lummen richting Leuven, snelheid 120km/u

Trajectcontrole e313:
Deurne naar Ranst, snelheid 100km/u

Trajectcontrole e34:
Wommelgem naar Ranst, snelheid 120km/u

Trajectcontrole a19:
Wervik naar Ieper, snelheid 120km/u
Ieper naar Kortrijk, snelheid 120km/u

*situatie op 5 mei 2022; louter indicatief

Naast snelwegen worden trajectcontrole ook steeds vaker op lokale wegen toegepast.

Een overzicht van snelheidscamera’s op Vlaamse wegen kan u hier vinden.

Deze kaart is niet altijd even gebruiksvriendelijk. Zoals aangegeven kan u de waze routebeschrijving of andere routeplanners gebruiken voor een indicatie.

Zijn trajectcontroles actief?

Er is grote onduidelijkheid over de activiteit van trajectcontroles. Op geregelde tijdstippen wordt hun activatie in de media aangekondigd, maar het lijkt erop alsof niemand exact weet of en welke trajectcontrole nu ook daadwerkelijk controle uitvoert. Voorzichtigheid blijft dus geboden op alle mogelijke trajecten.

Wat met private partners die de trajectcontrole beheren?

Zoals aangegeven gaan steden en gemeentes ook steeds vaker over tot beboeting via een trajectcontrole.

Deze mogelijkheid wordt geboden door het decreet van 1 februari 2021 aangaande GAS-boetes. De lokale besturen mogen op basis hiervan een Gemeentelijk Administratie Sanctie opleggen bij kleine snelheidsovertredingen in de zone 30 en zone 50.

Een aantal gemeentes sloten voor de controle hiervan een overeenkomst met een privé-onderneming, men spreekt dan van Trajectcontrole As A Service, wat reeds voorheen wat discussie heeft gezorgd.

Zo zou de financiering van deze projecten niet voldoen aan de voorwaarden van het decreet. Dit stelt namelijk dat de volledige financiering dient te gebeuren door de lokale overheid. Een uitbesteding van de investering in de controletoestellen zou hieraan niet voldoen.

De automatische controle kan ook in vraag gesteld worden nu de ijking door een privé-onderneming zou gebeuren en dus moeilijker te controleren valt.

Ook het uitsturen van de boete door de privé-speler zou een inbreuk kunnen uitmaken op de privacy-regelgeving.

Tot slot ontstond er ook commotie over het feit dat zou blijken dat de privebedrijven ook een invloed zouden hebben op de weginrichting, wat uiteraard niet de bedoeling is. Lees meer Lees meer

Afwachten dus wat de rechtspraak zal doen met deze recente ontwikkelingen.

Gedagvaard of niet eens met je boete? Maak dan een afspraak met ons kantoor.